Η αμερικανική πολεμική αεροπορία παρήγγειλλε βλήματα αέρος-αέρος (AMRAAM) αξίας 500 εκατ. δολαρίων !



Η εταιρεία Raytheon εξέδωσε ανακοίνωση , σύμφωνα με την οποία, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ της ανέθεσε συμβόλαιο αξίας 500 εκατομμυρίων δολαρίων, για την παροχή προηγμένων βλημάτων αέρος-αέρος μεσαίου βεληνεκούς (AMRAAM), γράφει το ρωσικό πόρταλ sputniknews.com.

«Η σύμβαση αφορά την παραγωγή πυραύλων AMRAAM και άλλα στοιχείων του συστήματος AMRAAM, συμπεριλαμβανομένων των εκπαιδευτικών πυραύλων, των πυρομαχικών και του εξοπλισμού», ανακοίνωσε η εταιρεία Raytheon.
Σύμφωνα με την αμερικανική εταιρεία , η συμφωνία, που έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί μέχρι το Φεβρουάριο του 2017, περιλαμβάνει και πωλήσεις πυραύλων αέρος-αέρος AMRAAM, σε Κορέα, Ομάν, Σιγκαπούρη και Ταϊλάνδη.
Τον Αύγουστο, οι Ηνωμένες Πολιτείες ενέκριναν την πιθανή πώληση παρτίδας πυραύλων AMRAAM στην Τουρκία, μετά από αίτημα της τουρκικής κυβέρνησης.
Ο πύραυλος AMRAAM χρησιμοποιείται από 36 χώρες σε μια ποικιλία μαχητικών αεροσκαφών . Ο πύραυλος αέρος-αέρος έχει δυνατότητες καθοδήγησης και χρησιμοποιείται για να «εξουδετερώσει» εγκαταστάσεις επίγειων επικοινωνιών και αντιαεροπορικά συστήματα εδάφους-αέρος.
Σύμφωνα με παλαιότερο άρθρο μας στο Pentapostagma.gr, ο κατευθυνόμενος, αέρος-αέρος, (AMRAAM) είναι ένα βλήμα «Fire-and-Forget» και έχει επιτύχει νίκες σε αερομαχίες στους ουρανούς του Ιράκ, Βοσνίας και του Κοσόβου. Η επιχειρησιακή αξιοπιστία είναι αναμφισβήτητη .
Σύμφωνα με την εταιρεία Raytheon, ο AMRAAM παρέχει επιχειρησιακή ευελιξία και δυνατότητα προσβολής πολλαπλών εκτοξεύσεων. Μπορεί να εκτοξευτεί ημέρα ή νύχτα, σε όλες τις καιρικές συνθήκες. Η δυνατότητα αυτόνομης καθοδήγησης δίνει στον πιλότο την ικανότητα εκτόξευσης στο στόχο και αποχώρησης.
Η συγκεκριμένη δυνατότητα, επιτρέπει τον άμεσο ελιγμό του μαχητικού μετά την εκτόξευση του πυραύλου, δηλαδή ο χειριστής παύει να ασχολείται μαζί του μετά την εκτόξευση, επιπλέον προσδίδει ταχύτερη εμπλοκή στους υπό παρακολούθηση στόχους ή την επιλογή άμεσης αποχώρησης από την κύρια απειλή.
Όλα αυτά είναι καλά αλλά , αλλά μήπως λέμε μήπως, η παραγγελία αυτή έχει να κάνει με την κατάσταση στην Ουκρανίας; Σε διαφορετική περίπτωση θα πρόκειται απλά για επιχειρησιακή ενίσχυση της αμερικανικής αεροπορίας. Το ερώτημα είναι αναπάντητο.