Για πρώτη φορά στα χρονικά μεταμόσχευση «νεκρών» καρδιών σε ασθενείς!

Μεγάλη ανακάλυψη για την ιατρική που αφορά πολλούς ασθενείς και αναμένεται να σώσει ζωές! Μια ανακάλυψη που πριν λίγα χρόνια ούτε καν θα τη χώραγε ο ανθρώπινος νους… Αυστραλοί επιστήμονες κατόρθωσαν να μεταμοσχεύσουν για πρώτη φορά στα χρονικά με επιτυχία «νεκρές» καρδιές σε τρεις ασθενείς του Νοσοκομείου St Vincent’s στο Σίδνεϊ!


Πρόκειται για ένα γεγονός που θα αλλάξει τα ιατρικά δεδομένα. Όπως όλοι γνωρίζουμε, μέχρι σήμερα οι μεταμοσχεύσεις καρδιών γίνονταν μόνο από δότες που ήταν μεν εγκεφαλικά νεκροί, αλλά οι καρδιές τους παρέμεναν σε λειτουργία χάρη στα μηχανήματα. Για πρώτη φορά, όμως, γίνεται μεταμόσχευση «νεκρής» καρδιάς…

Όπως δήλωσαν σε σχετική συνέντευξη Τύπου οι επιστήμονες από τη Μονάδα Μεταμοσχεύσεων Καρδιάς & Πνευμόνων του St Vincent’s, οι καρδιές που μεταμόσχευσαν είχαν πάψει να κτυπούν για 20 ολόκληρα λεπτά!

Συγκεκριμένα, όπως διαβάζουμε στην εφημερίδα «Τα Νέα», οι μεταμοσχεύσεις έγιναν σε τρεις πάσχοντες από καρδιακή ανεπάρκεια.  Η πρώτη ασθενής που υποβλήθηκε στην επέμβαση ήταν η 57χρονη Μισέλ Γκρίμπιλας από το Σύδνεϋ, η οποία έπασχε από συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια και χειρουργήθηκε πριν από δύο μήνες. «Είμαι ένας άλλος άνθρωπος», είπε στη συνέντευξη Τύπου. «Αισθάνονται σαν να ξανάγινα 40 χρόνων. Είμαι πάρα πολύ τυχερή».

Ο δεύτερος ασθενής, ο 43χρονος Γιαν Ντάμεν, που επίσης έπασχε από συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, χειρουργήθηκε πριν από 15 ημέρες και ακόμα αναρρώνει στο νοσοκομείο.

«Αισθάνομαι εκπληκτικά και ανυπομονώ να επιστρέψω στη ζωή μου και στα τρία μου παιδιά», είπε. Και πρόσθεσε πως δεν παύει να σκέπτεται τον δότη της καρδιάς. «Αν δεν υπήρχε, δεν θα βρισκόμουν εδώ σήμερα», είπε.

Η μέθοδος αυτή μπορεί να αυξήσει κατά 30% τον αριθμό των μεταμοσχεύσεων καρδιάς που αυτή τη στιγμή διενεργούνται.

Ο καρδιοθωρακοχειρουργός δρ Kumud Dhital που πραγματοποίησε τις μεταμοσχεύσεις είπε ότι «πήδηξε στον αέρα» μόλις είδε την πρώτη καρδιά να κτυπάει στο στήθος της γυναίκας που την έλαβε, προσθέτοντας πως η μεταμόσχευση έγινε εφικτή χάρη στη νέα τεχνολογία.

«Η εκπληκτική επινόηση του υλικού συντήρησης και η τεχνολογία με την οποία συνδέεται, συντηρώντας την καρδιά, επαναφέροντάς την και ελέγχοντας την λειτουργία της, κατέστησε εφικτό αυτό το επίτευγμα», είπε.