Αντιδρούν οι Τούρκοι για το ενδεχόμενο πώλησης κυπριακού φυσικού αερίου στην Αίγυπτο!

Η Άγκυρα θεωρεί τις επαφές ανάμεσα στο Κάιρο και τη Λευκωσία για πώληση κυπριακού φυσικού αερίου, ως μία κίνηση που στρέφεται εναντίον της.
Η Τουρκία  δεν έχει δικαίωμα να κάνει έρευνες στα ανοιχτά της Κύπρου επικαλούμενη συμφωνίες μ’ ένα «κράτος» που δεν αναγνωρίζεται διεθνώς, τονίζει ο Γκ. Λέικς.



Ως πολιτική κίνηση μπορεί να χαρακτηριστούν οι διαπραγματεύσεις που ξεκίνησε η Εταιρεία British Gas στην Αίγυπτο με την Εταιρεία Υδρογονανθράκων Κύπρου, σύμφωνα με το επίσημο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ανατολού», το οποίο ζήτησε τις απόψεις ειδικών για την πιθανότητα πώλησης του κυπριακού φυσικού αερίου στην Αίγυπτο. Η Τουρκάλα ειδικός Αϊλά Γκιουρέλ δήλωσε ότι αναμένεται ότι μπορεί να υπάρξει αντίδραση της Τουρκίας σε αυτό το θέμα. Ο ειδικός από την Κύπρο Γκάρι Λέικς επεσήμανε ότι η Τουρκία δεν έχει δικαίωμα να κάνει έρευνες στα ανοιχτά της Κύπρου, επικαλούμενη συμφωνίες με ένα «κράτος» που δεν αναγνωρίζεται διεθνώς. Στο «Ανατολού» προέβη σε γραπτή δήλωση και η British Gas.

Η ειδικός του Κυπριακού Κέντρου του Ινστιτούτου Ειρηνικών Ερευνών του Όσλο, Αϊλά Γκιουρέλ, δήλωσε στο τουρκικό πρακτορείο «Anadolou»: «Αυτό που γνωρίζουμε μέχρι στιγμής είναι ότι η British Gas στην Αίγυπτο ξεκίνησε επαφές με την Κυπριακή Εταιρεία Υδρογονανθράκων. Η Τουρκία είναι ενάντια στη μονομερή πώληση του αερίου πριν από τη λύση του Κυπριακού. Αναμένεται ότι μπορεί να υπάρξει αντίδραση της Τουρκίας σε αυτό το θέμα». Η Αϊλά Γκιουρέλ είπε ότι οπωσδήποτε η Αίγυπτος χρειάζεται αέριο, ωστόσο αυτές οι επαφές μπορεί να θεωρηθούν και ως μια κίνηση ενάντια στην Τουρκία.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο,  ο Διευθυντής του ενεργειακού προγράμματος του European Rim Policy and Investment Council (ERPIC) στην Κύπρο, Γκάρι Λέικς, επιβεβαίωσε τις διαπραγματεύσεις μεταξύ του British Gas και της Κυπριακής Εταιρείας Υδρογονανθράκων, λόγω των αναγκών της Αιγύπτου για φυσικό αέριο, ωστόσο είπε ότι, επειδή τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Κύπρο δεν είναι ξεκάθαρα, δεν είναι γνωστό και πώς θα αξιοποιηθούν.

«Το Υπουργείο Εξωτερικών μας, είπε σ’ εμένα προσωπικά «δεν είμαστε ενάντια στη δημιουργία αγωγού από την Κύπρο στην Τουρκία», μόνο που χρειάζεται πολιτική λύση. Η «ΤΔΒΚ», επειδή είναι ένα κράτος που δεν αναγνωρίζεται διεθνώς, δεν είναι δυνατόν να δώσει αρμοδιότητα για έρευνες στην ΑΟΖ του νησιού και επομένως η Τουρκία δεν δικαιούται να ισχυρίζεται ότι έχει δικαίωμα να κάνει έρευνες στην περιοχή αυτή και ιδιαίτερα στο νότιο μέρος της Κύπρου. Η Τουρκία είναι μεγάλο κράτος και μπορεί να λύσει το Κυπριακό. Με αυτόν τον τρόπο κοιτάζουν το πρόβλημα από το νότιο μέρος του νησιού», τόνισε ο Γκάρι Λέικς.

Όπως λοιπόν γίνεται κατανοητό , οι Τούρκοι τα θέλουν όλα εδώ και τώρα. Οι προκλήσεις τους δεν πρόκειται να σταματήσουν, όσο φυσικά τους επιτρέπει η «υφιστάμενη κατάσταση». Για αυτό και έχουν επιδοθεί σε ένα ανελέητο διπλωματικό αγώνα, με σκοπό να αναγνωρισθούν διεθνώς οι παράλογες απαιτήσεις τους.